Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą

Nasze inspiracje

  • Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą

Wielkanocna sałatka z białą kiełbasą

Danie: 6 porcji

Składniki:

6 liści sałaty karbowanej

3 Białe Kiełbasy Naturrino

3 kromki chleba razowego

1/2 pęczka zielonych szparagów

12 jajek przepiórczych

1 szklanka pomidorków koktajlowych

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżeczki chrzanu

sól

świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Majonez, jogurt naturalny i chrzan mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Jajka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, po czym kroimy ją w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż plasterki delikatnie się zarumienią. Wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę chleb. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 minuty). Grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy na pół.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, pomidorki, kiełbasę, grzanki, szparagi oraz jajka. Całość polewamy przygotowanym sosem, a następnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem.