Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym

Nasze inspiracje

  • Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym

Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym

Danie: 20 porcji

Składniki:

Ciasto: 400 g letniej wody

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

700-750 g mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

Dodatki (do wyboru):Pasztet „Naturrino” Sokołów

plasterki szynki Sokołów

Biała Kiełbasa „Naturrino” Sokołów

jajka ugotowane na twardo

garść rukoli

Sos: sos tatarski lub chrzan połączony z kwaśną śmietaną

Sposób przygotowania

Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól i mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką na gładką i elastyczną masę. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 60 g części i każdą lekko rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni. Na każdym kawałku układamy dowolne dodatki, a następnie owijamy je ciastem. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepiamy. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do kolejnego wyrastania na około 15 minut. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Wypieki podajemy z sosem.