Pasztet pieczony w cieście francuskim

Nasze inspiracje

  • Pasztet pieczony w cieście francuskim

Pasztet pieczony w cieście francuskim

Danie: 8-12 porcji

Składniki:

4 opakowania Pasztetu Pieczonego Naturrino

2 opakowania ciasta francuskiego

300 g pieczarek

2 duże cebule

2 łyżki oleju

1 jajko

Sposób przygotowania

Cebule obieramy, siekamy w piórka, smażymy na oleju, po czym studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na 1 łyżce oleju, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i kroimy na pół (wzdłuż dłuższego boku). Pasztet wyjmujemy z aluminiowych foremek.
Na środku ciasta francuskiego układamy usmażone pieczarki, a na nich trochę cebuli. Wykładamy pasztet, a następnie pieczarki i cebulę. Składniki przykrywamy naciętymi paskami ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy zmiksowanym jajkiem.
W ten sam sposób przygotowujemy wszystkie cztery kawałki pasztetu. Układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C w opcji grzania: góra i dół oraz termoobieg. Pieczemy do czasu, aż ciasto się pięknie zarumieni (ok. 30 minut).