Wrapy z pikantną sałatką owocową

Nasze inspiracje

  • Wrapy z pikantną sałatką owocową

Wrapy z pikantną sałatką owocową

Danie: 4 porcje

Składniki:

1 opakowanie Szynki wędzonej Naturrino

1 opakowanie Hummusu premium Z gruntu dobre

1 opakowanie placków do tortilli

2 łyżki chrzanu

1-2 garście roszponki

1 marchewka

1 papryka żółta

1 gruszka

1 pomarańcza

1 czerwona cebula

1 mała papryczka chili

kilka suszonych śliwek

garść posiekanej natki pietruszki

garść orzechów nerkowca

3 łyżki oleju

1 łyżka miodu

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania

Hummus mieszamy z chrzanem. Szynkę i marchewkę kroimy w słupki. Placki do tortilli smarujemy powstałym sosem, po czym rozkładamy na nich roszponkę (kilka listków sałaty zachowujemy do dekoracji), szynkę oraz marchewkę. Całość zwijamy i kroimy na większe kawałki.
Przygotowujemy sałatkę: paprykę, gruszkę, cebulę, pomarańczę, papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) oraz śliwki kroimy w kostkę. Nerkowce prażymy na suchej patelni i siekamy. Składniki mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Sok z cytryny łączymy z trzema łyżkami oleju i łyżką miodu.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę.
Tortille podajemy z sałatką. Przed podaniem potrawę dekorujemy roszponką i serem z niebieską pleśnią.