Świąteczna sałatka z bakaliami

Nasze inspiracje

  • Świąteczna sałatka z bakaliami

Świąteczna sałatka z bakaliami

Danie: 6 porcji

Składniki:

200 g Schabu pieczonego Naturrino

160 g selera konserwowego (po odsączeniu)

3 jajka

biała część pora (ok. 10 cm)

7 suszonych śliwek

15 jasnych winogron bezpestkowych

1 jabłko zielone (np. Granny Smith)

1-2 łyżki prażonych orzechów laskowych

1-2 łyżki migdałów blanszowanych

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka ostrej musztardy

sól, świeżo mielony pieprz

1 garść natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Jajka (w temperaturze pokojowej) ostrożnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po upływie tego czasu jajka zalewamy zimną wodą, obieramy, a następnie oddzielamy białko od żółtka – białko kroimy w cieniutkie paseczki, a żółtko rozdrabniamy widelcem.
Schab kroimy w plastry o grubości ok.  8 mm. Migdały i orzechy grubo siekamy. Seler wyjmujemy ze słoiczka i dokładnie odciskamy z zalewy. Winogrona kroimy na ćwiartki. Por siekamy w cieniutkie półplasterki. Śliwki kroimy w drobne paseczki. Jabłko kroimy w cienkie słupki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
W dużej misce łączymy majonez, musztardę, jajka, por, winogrona, seler, jabłko i bakalie. Całość doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na plastry schabu. Przed podaniem potrawę dekorujemy natką pietruszki.