Poświąteczny ZERO WASTE z pasztetem Naturrino

Nasze inspiracje

  • Poświąteczny ZERO WASTE z pasztetem Naturrino

Poświąteczny ZERO WASTE z pasztetem Naturrino

Danie: 4 porcje

Składniki:

Sałatka: 2 garści roszponki

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Naturrino

2-3 łyżki maku niebieskiego

2 nieduże ugotowane buraki

3 połówki gruszek w occie

1/2 owocu granatu

4 orzechy brazylijskie

2-3 suszone śliwki

Dressing: 5-6 łyżek oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy miodowej

2 łyżki białego octu winnego

sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z olejem, miodem, musztardą, octem, solą i pieprzem.
Pasztet rozgniatamy widelcem i mieszamy z drobno posiekanymi suszonymi śliwkami. Z przygotowanej masy lepimy kuleczki o średnicy około 1 cm (najlepiej robić to w rękawiczkach), a następnie obtaczamy w maku. Buraki kroimy nożem na nieduże kawałki lub za pomocą foremki do pieczenia ciasteczek wykrawamy z nich gwiazdki. Gruszki kroimy w półksiężyce. Z owocu granatu wyjmujemy łyżką ziarenka. Orzechy brazylijskie drobno siekamy.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, buraki, gruszki, makowe kuleczki z pasztetu oraz ziarenka granatu. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami brazylijskimi.