Pasztet z pastą z białej fasoli i orzechów

Nasze inspiracje

  • Pasztet z pastą z białej fasoli i orzechów

Pasztet z pastą z białej fasoli i orzechów

Danie: 4 porcje

Składniki:

1 opakowanie Pasztetu Naturrino

2 szklanki ugotowanej białej fasoli

50 g orzechów włoskich

3 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

1 łyżka pasty tahini

15 ml oliwy z oliwek

szczypta mielonej wędzonej papryki

1 łyżeczka soli

orzechy i natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Pasztet kroimy w plastry. Ugotowaną białą fasolę (można zastąpić ją fasolą z puszki), orzechy włoskie, czosnek, sok z cytryny i pastę tahini miksujemy za pomocą blendera.
Do pasty dolewamy kilka łyżek wody, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i wędzoną papryką.
Pastę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i dekorujemy orzechami oraz natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do pasztetu.