Impreza na kilku piętrach

Nasze inspiracje

  • Impreza na kilku piętrach

Impreza na kilku piętrach

Danie: 6 porcji

Składniki:

Sałatka: 6 liści sałaty lodowej

2 marchewki

2 papryki czerwone

1 mango

6 plastrów Szynki Wędzonej Naturrino (o grubości 1 cm)

150 g startego sera cheddar

4 kromki chleba razowego ze słonecznikiem

3 ząbki czosnku

3-4 łyżek oleju rzepakowego

bazylia do dekoracji

Sos: 3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka ketchupu (opcjonalnie)

sól himalajska i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy z pozostałymi składnikami dressingu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb i posiekany w plasterki czosnek. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 minuty). Grzanki przekładamy na ręcznik papierowy.
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Szynkę i papryki kroimy w kostkę, a mango w słupki. Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. W przezroczystej, wysokiej misce układamy warstwy sałaty, marchewki, papryki, mango, szynki, sera oraz grzanek. Całość dekorujemy listkami bazylii. Sos podajemy osobno.