Biała kiełbasa pieczona z owocami

Nasze inspiracje

  • Biała kiełbasa pieczona z owocami

Biała kiełbasa pieczona z owocami

Danie: 6-8 porcji

Składniki:

3 opakowania Białej kiełbasy wieprzowej Naturrino

3 jabłka

2 cebule

100 g śliwek suszonych kalifornijskich

300 g śliwek mrożonych drylowanych

100 g mrożonej żurawiny

2 łyżki gruboziarnistej musztardy

300 ml soku jabłkowego lub wody

tymianek do aromatu

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy i kroimy w ósemki. Cebule obieramy i siekamy w piórka lub plasterki. Białą kiełbasę wyjmujemy z opakowania i nacinamy nożem z jednej strony. Na dnie blaszki do pieczenia układamy 3/4 jabłek, cebulę i śliwki (mrożone oraz kalifornijskie). Mieszamy z musztardą. Wykładamy kiełbasę.
Składniki posypujemy żurawiną oraz pozostałą częścią jabłek i śliwek. Całość podlewamy sokiem lub wodą i dekorujemy tymiankiem.
Kiełbasę z owocami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 35-40 minut. Smak potrawy świetnie uzupełniają tłuczone ziemniaki i kasza perłowa.